Gör det lätt – flytta rätt

För eller senare kommer vi alla vara med om det omständliga projektet med att flytta bostad. Oavsett om det är första flytten från föräldrahemmet till studentkorridoren, eller om det är från lägenheten i stan till villan på landet är det åtagande som kräver mycket planering och hårt arbete. Är du ordentligt förberedd på vad själva flytten kommer att innebära så kommer det att kännas avsevärt lättare.

Rensa bostadenAVIS Flyttbil

Innan du börjar planera flyttdagen och bokar skåpbil kan det vara en bra idé att se till att rensa ut allt som du inte behöver ta med dig till nästa bostad. Gamla kläder och möbler som du kanske inte använder eller vill ha längre kan du med fördel skänka till välgörenhet eller sälja på loppis eller second hand-affärer. Varje pinal du gör av med, slänger eller säljer, kommer att vara en grej mindre att bära och lasta. Dessutom får du chansen att göra den nya bostaden ny och fräsch genom att göra dig av med allt det gamla.

Planera

När du fått ut allt onödigt från hemmet är det läge att börja planera flyttdagen och införskaffa flyttlådor. Försök att undvika att packa i påsar och väskor, utan ta så mycket som möjligt i papplådor, eftersom lådor har fördelarna med att de är lätta att bära, stapla och organisera. Ingen som hjälper till vid en flytt tycker att det är särskilt kul att mötas av en hög med plastpåsar att bära ut till flyttbilen. Flyttlådorna brukar man hitta till bra pris på de flesta byggvaruhus och detaljhandlare. Är det en stor flytt med många tunga lådor och stora möbler är det nödvändigt att vara flera som kan hjälpas åt att bära. Spika flyttdagen med dina medhjälpare och boka flyttbilen hos AVIS.

Hyra flyttbil

När du ska hyra flyttbil kan skåpbil ett bra val. Skåpbilarna är smidiga att manövrera, ungefär som en vanlig bil och får lov att framföras på ett vanligt B-körkort. Beroende på hur stora dina möbler är, eller hur mycket du tänkte flytta per runda bör du välja storlek på flyttbilen. På Avis Biluthyrningen i Lund har vi ett stort urval av skåpbilar som passar utmärkt till flytt. Dessutom kan vi erbjuda envägshyra, vilket gör det smidigt om du ska flytta från en stad till en annan och inte kan lämna tillbaka flyttbilen där du hyrde den. Avis uthyrningsställen finns i de flesta större orter i Sverige och kan väljas om återlämningsställe efter din flytt.

Boka din flyttbil hos oss idag. Välkommen!

Mötas på det gamla goda sättet

Mycket går att avhandlas via telefon. Tack vare denna fantastiska uppfinning som faktiskt har revolutionerat världen, så är vi människor närmre varandra. Värdet av det förstod även de som fick uppleva det nya mediet för första gången i slutet av 1800-talet. Sen dess har vårt stall med kommunikationsredskap utökats avsevärt. Vi har faxen. Det finns mobila telefoner. Det finns email, datorer och videosamtal. Och trots alla dess sätt som vi kan snacka med varandra, så är det ändå face to face som föredras av många. Det vill säga, att man träffas i verkligheten och tar diskussionen. Det krävs ingen ström. Inte finns det någon som propsar på att man äger en viss typ av teknisk pryl. Men det förutsätter ju faktiskt att ett fysiskt möte kan äga rum, har någonstans att äga rum på.
Här kommer World Trade Center in i bilden. Att uppskatta fina lokaler hos WTC är ingen konst, det finns gott om dem. Hör gärna med detta företag i Helsingborg om de kan hjälpa till med lediga lokaler. Så underlättas just ditt möte också.

Få till träffenWorld Trade center

För att boka mötet som man bestämt sig för att ta personligen, bör man vara lite flexibel. Särskilt om det är mer än två personer som ska träffas. Då uppstår nämligen problemet med att synka flera olika kalendrar. Det är ovanligt nu för tiden att det är helt tomt i dessa. Ofta kommer mötet då att behöva läggas långt fram i tiden. Då är chansen stor att människor ännu inte har något inbokat. Att bestämma möte då kan vara klokt. Sen måste man bara komma ihåg det. Men i dagens tekniska värld kan man ju be just tekniken om hjälp att minnas möten i framtiden.

Olika gäng av människor

Det finns massor av olika gäng av människor som kan dra nytta av att träffas personligen. Det är alltså, om nu någon trodde det, inte en mötesform som är reserverad för affärsmän i kostym. Följande är exempel på andra grupper som med fördel skulle kunna träffas ansikte mot ansikte:

• Idrottsklubbar
• Andra föreningar
• Syjuntor
• Band som tränar inför spelning

Hur hanterar man en dödsolycka

Att jobba inom transport har många svåra utmaningar. Man jobbar trots allt, till större delen av dagen, i en farlig miljö: trafiken. Även som professionell och rutinerad förare kan det hända saker. Du kan kontrollera ditt fordon, men du kontrollerar inte din omgivning. Om någon kör över på fel sida av vägen, har druckit eller slänger sig framför ditt fordon, är det svårt att väja undan. Så ibland är olyckan oundviklig. Och jobbar man många år i branschen, med att dagligen röra sig i trafiken, så händer det till slut. Du kanske inte är ansvarig, men du drabbas. Då kan det behövas hjälp från Finjagården i Skåne, ett Behandlingshem som är experter på KBT och DBT.

Olika behandlingsformerDBT

Om man varit med i en trafikolycka med dödlig utgång kan man inte bara skaka av sig det och gå vidare. Vi är olika bra på att hantera emotionell smärta och press, men ingen är osårbar. Vissa kan, efter en sådan händelse, behöva avancerad krishantering och terapi för att bearbeta känslorna och komma vidare. Andra behöver endast några praktiska råd som håller en på rätt väg tills kropp och hjärna bearbetat det själv. Där kan till exempel KBT vara en bra hjälp. (För de som orsakade olyckan; till exempel någon som kastat sig framför ditt fordon, finns risken att denne haft djupare mentala problem. De kan också få hjälp på Finjagården, men då med behandlingsmetoden DBT.)

Att komma vidare

Att komma vidare efter att ha varit inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång är ett svårt projekt och bör alltid göras i samarbete med en utbildad terapeut. Men det finns några råd att följa på vägen:

• Även om det inte var ditt fel så kommer en del av dig att känna att det var ditt fel. Underskatta inte vilken påverkan det har på dig.
• Tänk inte på hur du hade kunnat göra annorlunda. Det är ett kaninhål du aldrig kan komma upp ur då det som hänt har hänt. Tänk i så fall på om det finns något du kan göra annorlunda i framtiden.
• Försök inte låtsas som om smärtan inte finns. Du kommer inte undan smärtan. I värsta fall ligger den kvar och dyker upp i fel kontext och gör ont, utan att du kan härleda den tillbaka till stället som du försöker att inte låtsas om.

Människans bästa fyrhjulade vän

Oavsett hur gärna, eller ogärna, vi moderna människor vill erkänna det, så har bilen blivit en nödvändighet. Det kvittar om man bor i stan eller på landet, att kunna ta sig fram på fyra hjul när helst man vill underlättar verkligen i livet. Man räknar med bilen som transportmedel när det är dags att handla tunga kassar med mat från stormarknaden. Man har den med sig som hjälpreda när ungarna och deras ryggsäckar ska till förskola, skola eller fritidsaktiviteter. Man tar gärna med sig bilen på semestern, sover i den och transporterar allt som behövs för att göra de lediga dagarna njutbara. För att det ska fungera att hålla sig rullande genom livet, bör man se till att ge fordonet i fråga lite kärlek ibland. Kanske räcker det inte att ömt klappa den på motorhuven och hoppas på det bästa. Oftast behöver ett par experter rycka in och ta sig in på djupet för att se till så att allt är smort som ett smörpaket där inne.
I Lund finns An Auto Center, en bilverkstad som kan hjälpa dig att få koll på bilen, så att du slipper oroa dig för opraktiska motorstopp och annat olämpligt. Spana in deras hemsida under An Auto Center i Lund för mer information.

När man uppskattar smidighetenBilverkstad i Lund

Visst finns det alternativ till bilen och många som bor mitt inne i en större stad vittnar om att det går att klara sig utmärkt även utan bil. Men sen finns det också situationer där det helt enkelt är praktiskt att kunna ta bilen. Om det regnar till exempel, bara en sådan enkel sak, så vill man inte springa till tunnelbanan. Om man är sen är bilen kanske också det snabbaste alternativet.

Länge leve bilen

Många tycker att det är det härligaste som finns att meka med bilen. Andra flyr garaget som pesten. Även om du är värdelös med en skiftnyckel i handen och knappt vet hur man tankar en bil, finns det några tips att ha i bakhuvudet för att bilen ska funka så bra som möjligt så länge som möjligt:

• Byt däck när lagen säger att man ska byta däck
• Tvätta bilen regelbundet
• Se till att proffsen får se över bilen med jämna mellanrum
• Kör miljömedvetet – bra för både miljön och bilen.

När katastrofen inträffar under transporten

En mörk baksida av alla transporter är olyckor som sker. Det kan vara skepp som sjunker, tåg som spårar ur, lastbilar som krockar eller välter – eller till och med sådana små men djupt tragiska händelser som att någon kastar sig framför ett tåg. I alla dessa situationer skapas trauman som måste hanteras för att inte de inblandade ska få sår för livet som aldrig läker. Ett trauma är en allvarlig sak som man måste ta tag i. På Finjagården, ett behandlingshem i Skåne, är man experter på flera olika behandlingsformer och de kan vara behjälpliga efter traumatiska olyckor i samband med transport. Här använder man sig av olika behandlingar för att lösa upp de trauman som oftast skapas. Deras expertisområden är bland annat KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och DBT (Dialektisk Beteende Terapi).

KBT efter en traumatisk olyckaDBT

Efter en traumatisk olycka finns det olika behandlingsformer för att lösa upp det emotionella traumat. En effektiv och bra metod är KBT. Denna terapiform är bäst lämpad för personer som inte lider av några särskilda personlighetsstörningar, utan helt enkelt har fastnat i någon företeelse som hindrar dem från att leva sitt vardagliga liv utan problem. En typisk sådan händelse är en traumatisk olycka. Det kan uppstå olika blockeringar och rädslor som följd. Exempelvis att man bli överdrivet rädd att sätta sig i en bil igen efter en bilolycka. På ett sätt är det en rimlig reaktion på en sådan händelse, men den hindrar en från att göra många saker i ett vardagligt liv. Då måste man få hjälp att övervinna denna rädsla.

Trauman från olika håll

Ett stort trauma – för många inblandade – är när någon tar sitt liv genom att hoppa från en bro framför ett tåg. Dels blir det oundvikligen en traumatisk situation för tågföraren som måste hantera det faktum att fordonet han framförde dödade någon annan – oavsett om han hade kunnat förhindra det eller ej. Men den andra sidan av myntet är personen som kastar sig framför tåget. Denna kanske inte dör, utan överlever – skadad, invalidiserad – och fortfarande med smärtan i sig som drev personen till att försöka ta sitt liv. Kanske är det då DBT som behövs för denna person – då personen i fråga mycket väl kan ha större personlighetsstörningar. De behöver kanske:

 • Lära sig hantera sina känslor
 • Medveten närvaro
 • Hantera relationer
 • Kedjeanalys.

Ditt bohag på väg

De som inte har bil uppskattar troligtvis pengarna som de varje månad inte behöver lägga på bensin, försäkring, spolarvätska, doftgran, däckbyte och så vidare. Listan kan göras lång, och även om bilägare naturligtvis uppskattar sina fordon så kan de inte förneka att det är en dyr och ibland frustrerande grej att ha bil. Den billöse kommer troligtvis, någon gång i livet, komma till en punkt då det hade varit bra att ha bil. Då man måste transportera en massa stora saker till en ny plats och dessutom har en deadline på att få det gjort. Det handlar såklart om en flytt. Att flytta för hand, med hjälp av cykel eller kollektivtrafik eller apostlahästarna kan bli en långsam och irriterande process.

Om du inte vill köpa på dig en bil för att kunna få med dig dina grejer in i ditt nya boende, så kan du istället anlita en flyttfirma. I Sundsvall, till exempel, finns Expressfirma All-Tjänst, som bland annat kan ta hand om transport av prylar och pinaler. Kolla här för att läsa mer om transport i Sundsvall.

Transporterandet av grejerTransport i Sundsvall

Det spelar egentligen inte så stor roll hur stor lägenhet eller hur stort hus det är som ska flyttas. Alla människor har vanligtvis ett par kartonger och ett par nödvändiga och vanliga möbler som säng, skåp och bord. Att transportera dessa i en vanlig bil är inte det lättaste och det är alltså här som flyttfirman kommer in i bilden.

Flyttfirmans fördelar

Det finns massor av fördelar med att anlita en flyttfirma och det är verkligen inte bara de som inte äger en bil som kan dra nytta av en:

 • Det spar tid. Du slipper åka fram och tillbaks tusentals gånger när flyttfirman tar ett tag med sin lastbil.
 • Det spar energi. Du slipper krascha din kropp med tunga möbler och massa trappor.
 • Det spar pengar. Kanske inte alltid, beroende på hur långt möblemanget ska, men ofta blir det billigare med en snabb, proffsig flyttfirma än om du hyr lastbil själv och hyr arbetskraft separat.
 • Det spar vänskap. Du slipper tjata hål på dina kompisars öron om att de ska ta av sin fritid för att hjälpa dig bära tunga saker.

En djungel på kontoret

Få saker piggar upp en miljö som växter. Många kontor och företagslokaler är till att börja med ganska tråkiga. Ofta läggs det inga stora summor pengar på att ordna det hemtrevligt i en omgivning som cheferna bara vill ska vara produktiv och effektiv. Men faktum är att en trivsammare miljö, med bland annat levande växter, faktiskt gör att människor mår bättre på arbetsplatsen och därmed också producerar bättre och snabbare resultat.

Men eftersom växter är levande ting, kräver de också en hel del. Naturligtvis är det ingen som förväntar sig att man gosar med en kaktus eller tar med sig en pelargon ut på promenad i den friska luften, men de behöver vattnas och kanske skötas om med gödsel eller avknipsande av döda blad ibland.

Om man väljer att hyra sina växter från till exempel DSFM, så sköter de allt sådant. Man kan inte bara hyra växter av dem, utan också fixa trappstädning, kontorsstädning, fruktkorgar och mer. I Stockholm finns det ingen annan städfirma som är lika mångsidig.

En bil kommer lastat med växterHyra växter i Stockholm

Då kommer vi till transporten. Att transportera växter behöver inte vara så svårt, men på samma gång så kan det vara oerhört krångligt. Det beror mest på hur stora krukor det rör sig om, eller kanske ännu mer, hur tunga de är.

I de flesta fall bör det räcka med en skåpbil där man kan ställa in krukorna med växterna i. Förhoppningsvis går det att binda fast dem också, så att man inte riskerar att de ramlar omkull under färden. Skulle de väga mer än vad en ensam människa klarar av, så får man se till att få hjälp med att lasta bilen.

I vissa fall, om det är ett ställe som ska ha många krukväxter för att de har ett större kontor eller lokal som behöver pyntas, kan man också använda sig av en större lastbil. Då står växterna kanske i större trälådor för att inte åka omkring under bilturen.

Trivs på jobbet

Som nämndes tidigare så finns det få saker som piggar upp ett kontor som växter. Forskning har dessutom visat att det gör skillnad för människors arbetsmoral och resultat om de trivs på jobbet – och specifikt den fysiska plats de jobbar på. Saker som gör rummet trivsammare är bland annat:

 • Växter.
 • Rätt ljus.
 • Vatten, kaffe, te till förfogande.
 • Sköna stolar.
 • Datorer som fungerar som de ska.

Med logistiskt kontor

Oavsett vilken bransch man har företag i så krävs det garanterat en viss mängd kontorsmaterial. Till och med internetföretag som består av en enda person, som bara sitter framför sin dator hela dagen, kommer så småningom att behöva några papper till skrivaren, en rulle tape eller kanske till och med en liten flaska Tippex?

Om man är i logistikbranschen så krävs det alldeles säkert en stor mängd papper. Den går ju till stor del ut på att koordinera, samordna och fixa så att saker och ting levereras dit de ska, på den dagen som utlovats. För att underlätta det här arbetet kan man, om man jobbar på ett logistikföretags kontor, behöva allt från sax och tape till Tippex och skrivarpapper.

DSFM är en städfirma som både erbjuder tjänster inom bland annat kontorsstädning och trappstädning, men också hyr ut kaffemaskiner, entrémattor och växter, samt säljer kontorsmaterial. DS Facility Management AB kan också ta sig ut till din arbetsplats och analysera vad som går snett och vad som flyter på i er dagliga kontorsverksamhet.

De självklara hjälpredornaKontorsmaterial

Förutom det mest självklara som papper, både att anteckna på och att stoppa i skrivare, fax och kopiator, och pennor, blyerts och bläck är båda lika användbara, så brukar det vara praktiskt att fylla kontoret med följande attiraljer:

 • Sax
 • Linjal
 • Hålslagare
 • Gem
 • Klisterlappar i olika färger
 • Häftapparat

Trevligt på jobbet

Det finns flera saker man kan tänka på för att få ett så organiserat och trivsamt kontor som möjligt. De flesta medarbetare uppskattar till exempel något så enkelt som en kaffemaskin i lilla köket, kaffebönorna bör också ingå, men själva jobbet med att koka kaffe kan såklart kollegorna själva ta över. Det behöver inte heller vara lyxkaffe i olika smaker och kapslar, utan vanligt bryggkaffe med tillbehör som mjölk och socker duger fint.

Vidare brukar kontorsmaterial av hög kvalitet löna sig. Då slipper man köpa nytt hela tiden för att hålslagare, gem och klisterlappar inte håller måttet.

Till slut kan man nämna stolarna. Särskilt de som spenderar de flesta av sina arbetstimmar på kontorsstolen uppskattar om den är ergonomisk och anpassad efter ens personliga preferenser och kropp.

Få hem fynden fort 

Aldrig förr har det varit så lätt att få tag på prylar och pinaler som du letar efter. Oavsett om du är ute efter en billig soffgrupp med tillhörande fåtölj, en speciell motorcykel eller ett begagnat flipperspel, det finns med all säkerhet. Du måste bara leta lite grann. Vi säljer, köper, byter och hyr ut och det är naturligtvis internet vi har tacka för detta. Fortfarande finns tidningsannonserna kvar till viss del, men vår huvudsakliga köp-och-sälj-fest går av stapeln på internet. Det är ju så lätt! Sökmotorerna hjälper dig att hitta exakt det du letar efter, sen slänger du iväg ett mail och håller tummarna att minikylskåpet från 1960-talet, som du hittade nere i Malmö, inte blivit sålt.

Det enda som internet inte kan hjälpa till med är att transportera hem dina fynd. Med hjälp av en minibuss i Malmö är det dock ingen match. Biluthyrningen i Malmö AB hjälper gärna till och hyr ut en skåpbil till dig.

Skåpbilen ställer uppHyr din minibuss hos budget

Det är lättare än man tror att fixa en skåpbil. Biluthyrningen i Malmö AB går att få tag på både via mail och telefon. De har dessutom en hemsida där du läsa mer om deras bilar. Om du pratar med dem personligen kan de också ge tips på vilken bil som passar dig och ditt senaste internet-fynd bäst.

Fördelarna med en skåpbil jämfört med en personbil är naturligtvis först och främst storleken. Alla har väl någon gång stått och försökt pussla in helt för stora möbler i en för liten bil. Det slutar oftast med att man få köra två gånger. Eller så är bagageluckan öppen hela vägen hem. Då sitter man mest och håller tummarna att inte polisen dyker upp. Då är det mycket smidigare att hyra en skåpbil.

Säker transportering

När du har din skåpbil och din nya pryl – se till att transportera allt säkert. Tänk på följande:

 • Ta med förtöjningsmaterial. Rep, sisalgarn eller likande håller allt på plats.
 • Vaddera kring ömtåliga föremål.
 • Tryck inte in för mycket saker som kan skava mot varandra. Kör hellre två gånger.
 • Slutligen; Kör försiktigt!

Trädtransport på väg

Inom transportbranschen är all sorts transport viktig. Alla sorters saker går att transportera, om man bara har rätt utrustning, energin och viljan. Levande växter till exempel kan vara en utmaning, men kan naturligtvis också transporteras. Det finns i nuläget många företag som är specialiserade på att skicka blommor i posten. Dessa paket har blivit en succé som återfinns över hela världen. Blombuketterna packas noggrant och får ett vattenindränkt paket om stjälkarna för att de inte ska torka ut under resans gång och sen forslas de över hela kontinenter fram till mottagaren. På samma sätt kan större växter också transporteras, till exempel träd. Man gör dock rätt i att inte försöka sig på detta själv, utan att anlita en så kallad arborist istället, en trädexpert. Hos Greenwelle i Skåne jobbar många sådana. De är specialiserade på trädbeskärning och trädfällning och kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för dig och dina träd. Läs mer om deras tjänst trädfällning i Skåne.

Flytta på ett trädTrädfällning i Skåne

Att flytta på ett träd är både så lätt och så svårt som det låter. Först av allt måste man ta reda på om trädet vill flytta. Det vill säga, hur beroende är trädet av platsen det står på just nu? Dessutom är det viktigt att veta hur förutsättningarna ser ut på den nya, tilltänkta växtplatsen.

Det händer tyvärr allt för ofta att nyblivna husägare ger sig på att plantera stora träd som trivts fantastiskt bra på ett annat ställe och som sen bara blir brunare och brunare och mindre och mindre på det nya stället. Det gäller att sätta sina personliga önskemål åt sidan för att se till så att trädet mår bra. Greenwelle i Skåne är ett företag inom arborist branschen och sysslar bland annat med trädfällning, trädbeskärning och landskapsarkitektur. De har koll på allt du behöver veta för en lyckad träd-transport.

Trädvårdens A och O

Hur ett träd ska skötas skiljer sig åt beroende på vilken sorts träd du har hemma i trädgården. Det finns dock ett par allmänna saker som kan vara bra att veta, särskilt för dig som inte har gröna fingrar och känner dig lite ovan:

 • Anlita en arborist för att få råd och tips
 • Hugg inte av grenar på måfå
 • Vattna inte för mycket, det kan vara minst lika skadligt som inget vatten alls
 • Spika inte i trädet