Leverera trygghet till bostaden

Ditt hem är din borg. Det är där du ska få kunna känna dig säker och kunna stänga om dig och låta omvärlden få vara kvar utanför. Då gäller det så klart att du verkligen får vara i fred. Samtidigt som din bostad för vara ostörd, oavsett om du är hemma eller inte. Vi tipsar dig om enkla saker du kan göra för att göra ditt hem till en säkrare och tryggare plats.

Säkerhet i storstaden

I storstäder som Stockholm kan det finnas särskilt god anledning att göra hemmet tryggare. Yttre faktorer som buller, störningar och inbrott är högre risk i tätbefolkade områden. Men det finns några saker du kan göra för att minska riskerna.

Säkerhetsdörrar

En säkerhetsdörr kan förbättra tryggheten avsevärt. Förutom att den stålkarmsförstärkta dörren är inbrottssäker, så är den även tätare än ”vanliga” dörrar mot rök och giftiga gaser. Den fungerar alltså lika bra som brandskydd som skydd mot obehöriga. Behöver du säkerhetsdörr i Stockholm kan du kontakta Team Guardab som sätter trygghet framför allt.

Fönsterlås

Om du bor på bottenplan i bostadshus, eller i en villa kan du förhindra oinbjudna genom att sätta in bättre fönster. Numera finns det även fönster som kan stå på glänt utan att vara en risk för att någon ska ta sig in. Specialtillverkade lås och spärrar, tillsammans med förstärkta fönsterkarmar. Bra fönsterlås kan även förhindra små barn att ta sig ut och trilla ner från fönster. Säkra upp ditt hem redan idag för en tryggare tillvaro.

Rivning av fastighet

Vid totalrivningsarbete av fastigheter krävs det både kunskap och utrustning. Utrustningen är i huvudsak stora anläggningsmaskiner som är kapabla att dra ner hus av olika material på ett effektivt och säkert sätt. Vi skriver om några saker som kan vara bra att tänka på när det ska rivas stora byggnader, i synnerhet bostadshus som ska demoleras och göras om till grönområde.

Maskinutrustning

Enterprenadmaskinerna som behövs kan variera i storlekar i allt från 1000 till 6 000 kg tunga, beroende på vilken typ av arbete de ska utföra. Om det är ett högt bostadshus kan det behöva extra långa armar till rivningsmaskinerna som når upp till toppen av byggnaden, eftersom man i huvudsak river uppifrån. Om fastigheten är mer än 20 meter hög kan man placera rivningsmaskinerna ovanpå byggnaden och riva därifrån och neråt. Maskinerna behöver vara utrustade med verktyg som:

 • Betonghammare
 • Pulveriserare
 • Betongsax
 • fl.

Tillstånd m.m.

Vid all form av rivningsarbete måste tillstånd ansökas via den aktuella kommen där fastigheten står. De fastslår om rivningen är möjlig och kommer att följa upp med provtagning efter att rivningsarbetet är klart för att se till så att marken inte är giftig och måste saneras. Efter de flesta rivningar brukar någon form av sanering krävas eftersom det kan falla skadliga restprodukter från huset som olja, asbest, m.m.

Entreprenad

Ta hjälp av professionella entreprenader som SEMAB AB om ni ska utföra rivning och anläggningsarbete i Stockholm. De har maskinerna och kunskapen som krävs för att göra ett fullgott och miljögodkänt arbete.entreprenadmaskin

Byt ut fönstren

Förr gjorde man inte fönster som man gör idag. De gamla fönstren med träramar och färgen som användes krävde att de gjordes vid med jämna mellanrum för att de dels ska vara fortsatt fina, men främst att vara hållbara och inte drabbas av träröta efter snö eller häftigt regn. Om du inte hållit dina gamla fönster i bra skick kan det därför vara tillfälle att byta ut dem. Vi hjälper dig med några bra tips inför ditt fönsterbyte.

Spara med nya karmar

Det mesta av fastighetsvärmen läcker ut genom fönstren. Därför är det viktigt att dina fönster är hela och täta. Det gäller inte bara fönsterkarmen, utan även rutorna. Två- eller treglas-lösningar fungerar avsevärt mycket bättre som värmeisolering än endast ett glas. Med tätare och bättre fönster kan du alltså sänka dina värmekostnader och spara pengar.

Verktyg till fönsterbyte

När du ska sätta igång och byta fönstret behöver du göra en del förberedelser och införskaffa ett antal verktyg om du inte redan har dem. Bland annat behöver du:

Tumstock

Vattenpass

Kofot

Karmskruvar

M.fl.

Det kommer att behövas en hel del material som du kanske inte tänkt på och din lokala järnhandel eller brädgård kan säkert se till att du kommer hem med rätt saker.

Låt proffsen göra det

Om du inte är en van snickare är det bättre att du överlåter fönsterbytet till proffsen så att arbetet blir rätt gjort och inte behöver göras om på länge igen. Om du bor i Uppsala kan du med fördel hitta hjälp av professionella fönsterfirmor för installation av dina fönster.

Hållbara byggnader

Vet du vilka alternativ det finns för att bygga optimala konstruktioner för lager och industri? Vi reder ut det och ger lite tips på vägen i den här bloggposten om stålkonstruktioner mot tegel, betong och trä.

Dåtidens lokaler

Förr i tiden byggde man alltid industrilokaler av tegel och betong. Mycket på grund av den långa hållbarheten i materialet och att det inte på verkas vid brand, vilket alltid var en påtaglig fara under dåtidens verksamheter, innan man visste bättre och höll brandsäkerhet i centrum. Då var tegel och betong förhållandevis billigt att bygga med också.

Lagerlokal

Man förvarade material och lagerhöll till verksamhet och industri allt som oftast i stora träbyggnader, som inte var helt olika landbrukens lador, som hade ungefär samma funktion. De stora nackdelarna var givetvis att trä lätt brinner ner och påverkas av fukt och väderskiftningar. Det var alltså inte en hållbar lösning.

Nutidens stålhallar

Idag väljer man hellre tåliga men kostnadseffektiva material som stål. Bland annat så tillhandahåller Temahallen AB hållbara stålhallar till industri- och lagerverksamhet. Dessutom passar de även bra som mässhallar eller maskinhallar. Stålkonstruktionen står stark mot olika väderförhållanden och går snabbt att få upp vid önskan. Om du behöver stålbyggnad i Göteborg kan du med fördel höra av dig till Temahallen. De finner en lösning som passar dina behov och uppför byggnaden inom tidsram och enligt överenskommet pris. Oavsett om du ska förvara maskiner eller sköta annan verksamhet tar de gärna emot din förfrågan och bygger en konstruktion i Göteborg som du kan vara nöjd med.

Hur man tar sig från A till B

Det finns många olika transportmöjligheter om du vill ta dig från en plats till en annan. Mycket beror på avståndet och terrängen du ska ta dig över. Om distansen är mer än 40 mil och du har kort om tid på dig är flyget fortfarande det bästa färdmedlet.

Underlaget avgör

Givetvis kan du inte köra varken cykel eller bil över vatten, utan enbart fartyg och flygfarkoster är lämpliga. Har du mycket tid till din färd kan båtturen vara ett bekvämt val som kan bli sitt eget äventyr. Men eftersom flygturerna är så pass billiga och lättillgängliga brukar det vara lättast att boka in sig på första bästa flyg.

Upplev vägarnahyra-skapbil-lund

Att köra själv kan även det bli en trevlig upplevelse genom en s.k. roadtrip. Det bästa sättet att uppleva landet brukar man säga är via vägarna. Ta med dig några vänner och gör stora omvägar till destinationen. Det kommer att bli härliga minnen ni sent kommer att glömma.

Olika typer av transportmedel

Numera finns det en uppsjö av olika typer av transportmedel som du kan nyttja om du ska ta dig en distans som är längre än att du orkar gå. Bland annat kan du använda:

 • Bil
 • Buss
 • Tåg
 • Flyg
 • Båt

Ska du dessutom frakta något är det optimalt att köra själv med ett transportfordon som en skåpbil. Om du vill hyra skåpbil i Lund kan du kontakta AVIS. De har ett stort utbud av moderna bilar och lastbilar som du kan välja mellan.

Gör det lätt – flytta rätt

För eller senare kommer vi alla vara med om det omständliga projektet med att flytta bostad. Oavsett om det är första flytten från föräldrahemmet till studentkorridoren, eller om det är från lägenheten i stan till villan på landet är det åtagande som kräver mycket planering och hårt arbete. Är du ordentligt förberedd på vad själva flytten kommer att innebära så kommer det att kännas avsevärt lättare.

Rensa bostadenAVIS Flyttbil

Innan du börjar planera flyttdagen och bokar skåpbil kan det vara en bra idé att se till att rensa ut allt som du inte behöver ta med dig till nästa bostad. Gamla kläder och möbler som du kanske inte använder eller vill ha längre kan du med fördel skänka till välgörenhet eller sälja på loppis eller second hand-affärer. Varje pinal du gör av med, slänger eller säljer, kommer att vara en grej mindre att bära och lasta. Dessutom får du chansen att göra den nya bostaden ny och fräsch genom att göra dig av med allt det gamla.

Planera

När du fått ut allt onödigt från hemmet är det läge att börja planera flyttdagen och införskaffa flyttlådor. Försök att undvika att packa i påsar och väskor, utan ta så mycket som möjligt i papplådor, eftersom lådor har fördelarna med att de är lätta att bära, stapla och organisera. Ingen som hjälper till vid en flytt tycker att det är särskilt kul att mötas av en hög med plastpåsar att bära ut till flyttbilen. Flyttlådorna brukar man hitta till bra pris på de flesta byggvaruhus och detaljhandlare. Är det en stor flytt med många tunga lådor och stora möbler är det nödvändigt att vara flera som kan hjälpas åt att bära. Spika flyttdagen med dina medhjälpare och boka flyttbilen hos AVIS.

Hyra flyttbil

När du ska hyra flyttbil kan skåpbil ett bra val. Skåpbilarna är smidiga att manövrera, ungefär som en vanlig bil och får lov att framföras på ett vanligt B-körkort. Beroende på hur stora dina möbler är, eller hur mycket du tänkte flytta per runda bör du välja storlek på flyttbilen. På Avis Biluthyrningen i Lund har vi ett stort urval av skåpbilar som passar utmärkt till flytt. Dessutom kan vi erbjuda envägshyra, vilket gör det smidigt om du ska flytta från en stad till en annan och inte kan lämna tillbaka flyttbilen där du hyrde den. Avis uthyrningsställen finns i de flesta större orter i Sverige och kan väljas om återlämningsställe efter din flytt.

Boka din flyttbil hos oss idag. Välkommen!

Mötas på det gamla goda sättet

Mycket går att avhandlas via telefon. Tack vare denna fantastiska uppfinning som faktiskt har revolutionerat världen, så är vi människor närmre varandra. Värdet av det förstod även de som fick uppleva det nya mediet för första gången i slutet av 1800-talet. Sen dess har vårt stall med kommunikationsredskap utökats avsevärt. Vi har faxen. Det finns mobila telefoner. Det finns email, datorer och videosamtal. Och trots alla dess sätt som vi kan snacka med varandra, så är det ändå face to face som föredras av många. Det vill säga, att man träffas i verkligheten och tar diskussionen. Det krävs ingen ström. Inte finns det någon som propsar på att man äger en viss typ av teknisk pryl. Men det förutsätter ju faktiskt att ett fysiskt möte kan äga rum, har någonstans att äga rum på.
Här kommer World Trade Center in i bilden. Att uppskatta fina lokaler hos WTC är ingen konst, det finns gott om dem. Hör gärna med detta företag i Helsingborg om de kan hjälpa till med lediga lokaler. Så underlättas just ditt möte också.

Få till träffenWorld Trade center

För att boka mötet som man bestämt sig för att ta personligen, bör man vara lite flexibel. Särskilt om det är mer än två personer som ska träffas. Då uppstår nämligen problemet med att synka flera olika kalendrar. Det är ovanligt nu för tiden att det är helt tomt i dessa. Ofta kommer mötet då att behöva läggas långt fram i tiden. Då är chansen stor att människor ännu inte har något inbokat. Att bestämma möte då kan vara klokt. Sen måste man bara komma ihåg det. Men i dagens tekniska värld kan man ju be just tekniken om hjälp att minnas möten i framtiden.

Olika gäng av människor

Det finns massor av olika gäng av människor som kan dra nytta av att träffas personligen. Det är alltså, om nu någon trodde det, inte en mötesform som är reserverad för affärsmän i kostym. Följande är exempel på andra grupper som med fördel skulle kunna träffas ansikte mot ansikte:

• Idrottsklubbar
• Andra föreningar
• Syjuntor
• Band som tränar inför spelning

Hur hanterar man en dödsolycka

Att jobba inom transport har många svåra utmaningar. Man jobbar trots allt, till större delen av dagen, i en farlig miljö: trafiken. Även som professionell och rutinerad förare kan det hända saker. Du kan kontrollera ditt fordon, men du kontrollerar inte din omgivning. Om någon kör över på fel sida av vägen, har druckit eller slänger sig framför ditt fordon, är det svårt att väja undan. Så ibland är olyckan oundviklig. Och jobbar man många år i branschen, med att dagligen röra sig i trafiken, så händer det till slut. Du kanske inte är ansvarig, men du drabbas. Då kan det behövas hjälp från Finjagården i Skåne, ett Behandlingshem som är experter på KBT och DBT.

Olika behandlingsformerDBT

Om man varit med i en trafikolycka med dödlig utgång kan man inte bara skaka av sig det och gå vidare. Vi är olika bra på att hantera emotionell smärta och press, men ingen är osårbar. Vissa kan, efter en sådan händelse, behöva avancerad krishantering och terapi för att bearbeta känslorna och komma vidare. Andra behöver endast några praktiska råd som håller en på rätt väg tills kropp och hjärna bearbetat det själv. Där kan till exempel KBT vara en bra hjälp. (För de som orsakade olyckan; till exempel någon som kastat sig framför ditt fordon, finns risken att denne haft djupare mentala problem. De kan också få hjälp på Finjagården, men då med behandlingsmetoden DBT.)

Att komma vidare

Att komma vidare efter att ha varit inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång är ett svårt projekt och bör alltid göras i samarbete med en utbildad terapeut. Men det finns några råd att följa på vägen:

• Även om det inte var ditt fel så kommer en del av dig att känna att det var ditt fel. Underskatta inte vilken påverkan det har på dig.
• Tänk inte på hur du hade kunnat göra annorlunda. Det är ett kaninhål du aldrig kan komma upp ur då det som hänt har hänt. Tänk i så fall på om det finns något du kan göra annorlunda i framtiden.
• Försök inte låtsas som om smärtan inte finns. Du kommer inte undan smärtan. I värsta fall ligger den kvar och dyker upp i fel kontext och gör ont, utan att du kan härleda den tillbaka till stället som du försöker att inte låtsas om.

Människans bästa fyrhjulade vän

Oavsett hur gärna, eller ogärna, vi moderna människor vill erkänna det, så har bilen blivit en nödvändighet. Det kvittar om man bor i stan eller på landet, att kunna ta sig fram på fyra hjul när helst man vill underlättar verkligen i livet. Man räknar med bilen som transportmedel när det är dags att handla tunga kassar med mat från stormarknaden. Man har den med sig som hjälpreda när ungarna och deras ryggsäckar ska till förskola, skola eller fritidsaktiviteter. Man tar gärna med sig bilen på semestern, sover i den och transporterar allt som behövs för att göra de lediga dagarna njutbara. För att det ska fungera att hålla sig rullande genom livet, bör man se till att ge fordonet i fråga lite kärlek ibland. Kanske räcker det inte att ömt klappa den på motorhuven och hoppas på det bästa. Oftast behöver ett par experter rycka in och ta sig in på djupet för att se till så att allt är smort som ett smörpaket där inne.
I Lund finns An Auto Center, en bilverkstad som kan hjälpa dig att få koll på bilen, så att du slipper oroa dig för opraktiska motorstopp och annat olämpligt. Spana in deras hemsida under An Auto Center i Lund för mer information.

När man uppskattar smidighetenBilverkstad i Lund

Visst finns det alternativ till bilen och många som bor mitt inne i en större stad vittnar om att det går att klara sig utmärkt även utan bil. Men sen finns det också situationer där det helt enkelt är praktiskt att kunna ta bilen. Om det regnar till exempel, bara en sådan enkel sak, så vill man inte springa till tunnelbanan. Om man är sen är bilen kanske också det snabbaste alternativet.

Länge leve bilen

Många tycker att det är det härligaste som finns att meka med bilen. Andra flyr garaget som pesten. Även om du är värdelös med en skiftnyckel i handen och knappt vet hur man tankar en bil, finns det några tips att ha i bakhuvudet för att bilen ska funka så bra som möjligt så länge som möjligt:

• Byt däck när lagen säger att man ska byta däck
• Tvätta bilen regelbundet
• Se till att proffsen får se över bilen med jämna mellanrum
• Kör miljömedvetet – bra för både miljön och bilen.

När katastrofen inträffar under transporten

En mörk baksida av alla transporter är olyckor som sker. Det kan vara skepp som sjunker, tåg som spårar ur, lastbilar som krockar eller välter – eller till och med sådana små men djupt tragiska händelser som att någon kastar sig framför ett tåg. I alla dessa situationer skapas trauman som måste hanteras för att inte de inblandade ska få sår för livet som aldrig läker. Ett trauma är en allvarlig sak som man måste ta tag i. På Finjagården, ett behandlingshem i Skåne, är man experter på flera olika behandlingsformer och de kan vara behjälpliga efter traumatiska olyckor i samband med transport. Här använder man sig av olika behandlingar för att lösa upp de trauman som oftast skapas. Deras expertisområden är bland annat KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och DBT (Dialektisk Beteende Terapi).

KBT efter en traumatisk olyckaDBT

Efter en traumatisk olycka finns det olika behandlingsformer för att lösa upp det emotionella traumat. En effektiv och bra metod är KBT. Denna terapiform är bäst lämpad för personer som inte lider av några särskilda personlighetsstörningar, utan helt enkelt har fastnat i någon företeelse som hindrar dem från att leva sitt vardagliga liv utan problem. En typisk sådan händelse är en traumatisk olycka. Det kan uppstå olika blockeringar och rädslor som följd. Exempelvis att man bli överdrivet rädd att sätta sig i en bil igen efter en bilolycka. På ett sätt är det en rimlig reaktion på en sådan händelse, men den hindrar en från att göra många saker i ett vardagligt liv. Då måste man få hjälp att övervinna denna rädsla.

Trauman från olika håll

Ett stort trauma – för många inblandade – är när någon tar sitt liv genom att hoppa från en bro framför ett tåg. Dels blir det oundvikligen en traumatisk situation för tågföraren som måste hantera det faktum att fordonet han framförde dödade någon annan – oavsett om han hade kunnat förhindra det eller ej. Men den andra sidan av myntet är personen som kastar sig framför tåget. Denna kanske inte dör, utan överlever – skadad, invalidiserad – och fortfarande med smärtan i sig som drev personen till att försöka ta sitt liv. Kanske är det då DBT som behövs för denna person – då personen i fråga mycket väl kan ha större personlighetsstörningar. De behöver kanske:

 • Lära sig hantera sina känslor
 • Medveten närvaro
 • Hantera relationer
 • Kedjeanalys.