Förvaring – tips för trevligare hemmamiljö

 

lastpallar med sakerVare sig det gäller villa, radhus eller lägenhet är det både praktiskt och nödvändigt att organisera alla prylar som av en eller annan anledning hamnar i de olika rum från kök, hall, vardagsrum och sovrum. Oordning och saker som ligger här och kan skapa otrevnad och irritation om man ständigt skall leta efter saker man måste ha snabbt. En god regel är att organisera vitala saker som t.ex. husnycklar på ett och samma ställe alltid. Det enklaste modellen för bra organisation är tematisk organisation som t.ex. verktyg i garaget, leksaker i barnrummet eller hushållssaker i köket.

Rensa ut

Innan man börjar organisera och systematisera i de olika rummen kan man börja med att rensa ut det man inte har användning av. Vinsten kan vara att man får större utrymme eller att ytan blir mer lättstädad. En bra ingång är att börja med ett projekt som ger snabb utdelning. Man kan avsätta ett mindre ett rum för ett syfte: t.ex. inreda ett rum tematiskt för enbart elektronik som datorer, scanrar och bildbearbetning m.m. eller ett bibliotek med läshörna. Bedöm vad du absolut måste ha i biblioteket av böcker eller kläder i en garderob. Det som du kan undvara går att skänka bort eller sälja.

Några tips för olika rum

Garderober  placeras ofta i hall eller sovrum. För att spara utrymme finns flera olika lösningar. Man kan kroka en galge på en annan för att mer kläder skall få plats, organisera sängkläder genom att lägga påslakan och örngott i samma set och stapla tyger lodrätt intill varann. I grovköket kan man rigga upp tvättmaskinen på en träpedistal och lägga olika sorters tvätt i korgar under pedistalen. I köket är det än mer viktigt att bestick, basmatvaror och övriga redskap har sin speciella och mest lättåtkomliga placering. Vardagsrummet bör ha minst möjligt av saker på golvet för att spara utrymme. En platt-TV går utmärkt att hänga på en vägg med soffgruppen riktad mot väggen. Datorer och annan elektronisk utrustning bör få ett egen mindre utrymme.

På tomten

Med en trädgård följer alltsomoftast olika redskap som t.ex. gräsklippare, häcksax, skottkärra, utomhusgrill m.m. Dessa förvars i en liten bod tillsammans med övriga redskap  för att undvika regn och rusk samt för  vinterns kyla. En kompost är bra att ha liksom. För att låta trädgården bli extra prunkande är blomlådor en bra lösning, eller olika andra pallösningar. Om du är ute efter kostnadseffektivt alternativ för blomlådor kan du läsa mer på http://www.lastpallarstockholm.se/.

En tom tunna eller t.o.m. en skottkärra fylld med jord kan också tjäna som omväxling till traditionella blomlådor.