Byt ut fönstren

Förr gjorde man inte fönster som man gör idag. De gamla fönstren med träramar och färgen som användes krävde att de gjordes vid med jämna mellanrum för att de dels ska vara fortsatt fina, men främst att vara hållbara och inte drabbas av träröta efter snö eller häftigt regn. Om du inte hållit dina gamla fönster i bra skick kan det därför vara tillfälle att byta ut dem. Vi hjälper dig med några bra tips inför ditt fönsterbyte.

Spara med nya karmar

Det mesta av fastighetsvärmen läcker ut genom fönstren. Därför är det viktigt att dina fönster är hela och täta. Det gäller inte bara fönsterkarmen, utan även rutorna. Två- eller treglas-lösningar fungerar avsevärt mycket bättre som värmeisolering än endast ett glas. Med tätare och bättre fönster kan du alltså sänka dina värmekostnader och spara pengar.

Verktyg till fönsterbyte

När du ska sätta igång och byta fönstret behöver du göra en del förberedelser och införskaffa ett antal verktyg om du inte redan har dem. Bland annat behöver du:

Tumstock

Vattenpass

Kofot

Karmskruvar

M.fl.

Det kommer att behövas en hel del material som du kanske inte tänkt på och din lokala järnhandel eller brädgård kan säkert se till att du kommer hem med rätt saker.

Låt proffsen göra det

Om du inte är en van snickare är det bättre att du överlåter fönsterbytet till proffsen så att arbetet blir rätt gjort och inte behöver göras om på länge igen. Om du bor i Uppsala kan du med fördel hitta hjälp av professionella fönsterfirmor för installation av dina fönster.